Saturday, May 8, 2021
Fashion

Hon får Lunds kulturpris 2020 | Lunds kommun – Mynewsdesk

146views

Kulturpriset 2020

Varje år delar Lunds kommun ut “Lunds kulturpris” till den kulturpersonlighet eller kulturorganisation som under många år har arrangerat, skapat eller på något sätt stärkt kulturen för Lunds medborgare och besökare. Prissumman är 15 000 kr. Video gårdagens sammanträde i kultur- och fritidsnämnden beslutade nämnden att årets pris skulle tilldelas Dalbys meste körledare Anita Andersson.
– Anita Andersson är en mycket driven och skicklig körledare som genom sitt arbete både inspirerat och utvecklat körlivet i Dalby på ett enastående sätt. Hon är en god representant för Lunds mångfacetterade kulturliv, säger Christian Gehrmann, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Efter organistexamen video Musikhögskolan i Malmö 1992 och arbete som organist i Tomelillabygdens församling är Anita Andersson, sedan 1999, verksam i Dalby församling. Specialintresset är körsång av alla slag och i Dalby har det blivit flickkör, killkör, ungdomskör och vuxenkörer på olika nivåer. Anita har ökat på antalet körer från tre då hon startade till att det idag finns nio församlingskörer.
– Med kulturpriset vill vi sätta fokus på personer som är verksamma inom vårt kulturliv, som gör starka och bestående kulturella avtryck både i och utanför kommunen. Årets pristagare är ett mycket bra val, säger Karin Bergendorff, tf kulturchef i Lunds kommun.
Anitas förebild är den anglikanska körklangen och Dalby Kammarkör är hennes instrument för mer avancerad körmusik. Att själv ta lot är inte så viktigt men att få andra att sjunga och utvecklas är ett kall!
Kulturstipendium
Video nämndens sammanträde bekräftades även förvaltningens val av årets kulturstipendiater. Kulturstipendiet i Lund kan den som har anknytning till Lund och är i början av din karriär söka. Framför allt brukar stipendierna gå till de som har bestämt sig för att satsa på professionellt arbete inom kultur och konst. Totalt delar kultur- och fritidsnämnden ut 50 000 kronor varje år. Årets stipendiater är:
Ursula Mwanza, 26 år, dansare Ursula Mwanza är en driven dansare med lång och reproduced danserfarenhet. Dansen är något som alltid funnits inom henne och hon arbetar aktivt för att sprida detta konstnärliga uttryck till barn och ungdomar. Nu har Ursula blivit antagen till skolan Shock Out Arts i Manchester, där hon under tre år kommer att studera dans på en avancerad nivå. Stipendiet kommer hon att använda för att täcka kostnader i samband med utbildningen.
Kimia Farhadian, 23 år, filmskapareKimia Farhadian är en dedikerad filmskapare från Lund som studerar regi vid Prag Film School. Förutom movie är Kimia intresserad av filosofi och psykologi och detta märks i hennes verk. Kimia ska använda stipendiet till den kommande kortfilmen Innan vi skiljs åt, en movie som vill skildra en svår scenario för ett yngre syskonpar och samtidigt porträttera barnens livslust.
Astrid Hemmingsson, 19 år, instrumentalistAstrid Hemmingsson är född och uppvuxen i Lund. Hon spelar valthorn och deltar aktivt och passionerat i Lunds kulturliv som medlem i flera orkestrar, såsom Lunds stadsorkester, Hemvärnets Musikkår och Nordiska ungdomsorkestern. Hon studerar för närvarande video kandidatprogrammet på Malmö Musikhögskola. Astrid planerar att använda stipendiet till att ta privatlektioner av Frøydis Ree Wekre samt till att införskaffa en professionell inspelningsmikrofon.
William Lillstjärna Drejing, 27 år, serietecknare och illustratörWilliam Lillstjärna Drejing är född och uppvuxen i Lund. Han är utbildad serietecknare video Serieskolan i Malmö, men har redan innan sin tid på skolan erfarenhet från serievärlden genom deltagande i antologier och självpublicering av egentryckta fanzin. William kommer att använda stipendiet till att trycka sin webb-baserade barn- och ungdomsserie Bygones Be. En serie som utspelar sig en stad baserad på det Lund William själv växte upp i under 90-talet.
Anna Thomasson, 27 år, skådespelareAnna Thomasson är född och uppvuxen i Lund och har nyligen tagit examen från Teaterhögskolan i Göteborg. Hon är en engagerad skådespelare som tidigare varit med och skrivit två pjäser som satts upp på Uppsala Teater och Strindbergs Intima teater i Stockholm. Stipendiet ska Anna använda till att skapa en pjäs som utforskar vissångerskan Barbro Hörbergs liv och verk.

För mer details:

Dansen är något som alltid funnits inom henne och hon arbetar aktivt för att sprida detta konstnärliga uttryck till barn och ungdomar. Hon spelar valthorn och deltar aktivt och passionerat i Lunds kulturliv som medlem i flera orkestrar, såsom Lunds stadsorkester, Hemvärnets Musikkår och Nordiska ungdomsorkestern. William Lillstjärna Drejing, 27 år, serietecknare och illustratörWilliam Lillstjärna Drejing är född och uppvuxen i Lund. Anna Thomasson, 27 år, skådespelareAnna Thomasson är född och uppvuxen i Lund och har nyligen tagit examen från Teaterhögskolan i Göteborg. Hon är en engagerad skådespelare som tidigare varit med och skrivit två pjäser som satts upp på Uppsala Teater och Strindbergs Intima teater i Stockholm.

Christian Gehrmannordförande i kultur- och fritidsnämndenLunds kommunTel: 076-881 36 90Christian.gehrmann@lund.se
Karin Bergendorfftf kulturchefLunds kommunTel: 070-943 27 26Karin.bergendorff@lund.se
Anita AnderssonkulturpristagareTel: 073-656 72 69

Leave a Response