Saturday, May 8, 2021
Fashion

Nisse: Lite stryk fick man räkna med – Dagens Nyheter

87views

När farfar hade gått sex år i folkskola tyckte hans lärare att han borde läsa vidare, pojken hade ju läshuvud. Men det blev inget med det, han behövdes till försörjningen. Utrymmet för att diskutera saken var inte stort.

Första jobbet gav åtta öre i timmen. Med sex stycken tiotimmarsdagar blev det fyra kronor och åttio öre i veckan. Det berättade farfar så ofta som gammal att jag aldrig kommer att glömma det.

I dag finns inga mynt så små som en dåtida dagsförtjänst.

Året bör ha varit 1903, vilket är närmast obegripligt länge sen. (Han var född 1890.) I december samma år gjorde bröderna Wright sin första motoriserade premiärflygning, ännu fanns varken radio eller penicillin. Och i skolan var det självklart att lärarna hade rätt att aga sina elever.

En lärare kallades ”Korpen” för sin hårfärg och var avskydd av de flesta. Inte för att han slog, utan för att han slog så hårt och så gärna.

En dag skulle ett fartyg sjösättas just när det var frukostrast.

Särskilt en historia gjorde intryck. Det här var på Lindholmen i Göteborg, alldeles inpå varvet, och en dag skulle ett fartyg sjösättas just när det var frukostrast (som lunchrasten kallades på den tiden, om den inte kallades middagsrast).

Det var en oemotståndlig lockelse. En stor del av klassen gick därför för att se på spektaklet, men det blev försenat och trots att barnen väntade lite för länge hann de inte se något innan de vände tillbaks till skolan – och till det väntande spöstraffet för sen ankomst.

Väl där var tricket att försöka hamna så långt bak i kön som möjligt, så att läraren skulle hinna bli trött i armen av att behandla de första olyckliga och inte orka gå på lika hårt eller länge.

En elev drog dock en dubbel vinstlott. Han var en av de få som hade varit i tid till lektionen och blev då ivägskickad för att försöka hämta hem de andra, men gick en annan väg till utsiktsplatsen och mötte dem därför inte. Och råkade därtill komma fram just som båten gick i sjön, så han fick både se hela föreställningen och slapp stryk.

Detta hade förblivit aktuellt för min farfar i sjuttio år, och ytterligare femtio år senare minns jag det som i går.

Läs fler kåserier av Nisse, till exempel om att plötsligt höra Pippi Långstrump-signaturen i en gammal poplåt från Ghana.

Leave a Response