Saturday, May 8, 2021
Fashion

Säverman: Var och en sin egen plattform – Dagens Nyheter

52views

Hur då? Åker till Centralen och snor en plattform? Lurar bakom ett stillastående tåg tills det åkt iväg?

Då rusar gänget av haltande, käpp- och rullatorförsedda panshisar upp, bänder loss plattformen, krokar fast den i gamla folka­bussar och drar ut den till Gubbängens äldre­boende och dansar rumba på den till Owe Thörnqvists låtar. Låter kul.

Förstår sedan att det handlar om plattform på nätet.

För mig är ordet plattform fyrkantigt, brett, grått och blytungt. Nu har det blivit ett fluffigt ord för tankar och visioner som ska lyfta och blomma i våra kultur- och medielandskap, i politiken, pedagogiken, religionen, överallt.

Platt form som sinnebild för språkligt flyt och luftig fantasi. Hur man nu får den att lyfta. Den ska inte lyfta. Det är du som ska lyfta. Plattformen är din språngbräda. Den sviktar åtminstone.

Den ska inte lyfta. Det är du som ska lyfta.

Dagligen läser jag om allt och alla som skaffar sig plattformar; författare, poeter, politiker, influensare.

– Ja, vi tror på det här, vi har en stabil plattform, säger de.

Fast deras byggen verkar byggda av luft eller vattenånga som möjligen skulle sväva om inte plattformen ligger där den låg.

Nu vill jag, som det heter, uppdatera mig och, som det heter, googla på ordet plattform:

”En plattform är i datorteknik den struktur för databearbetning och funktioner som bildas genom en kombination av maskinvara och programvara och hur information lagras.”

Rena byråkratsvenskan. Man fattar varför unga människor föredrar enkla plattformar som Twitter och Tiktok. (Förr betydde tiktok – liksom toktik – galen honhund.)

Läser sen att det även finns en plattform som ska öka mångfalden i svensk filmindustri. Gissningsvis avses Filmhuset på Gärdet som redan breder ut sig som en betongglad plattform, så det ska säkert funka för alla sorters filmsnickare.

Själv ska jag i fortsättningen använda ordet perrong som utgångspunkt för skriverierna.

Läs fler kåserier av Ove Säverman, t ex den om en julkonsert i pannlampans sken.

Leave a Response