Monday, June 21, 2021
Fashion

Svenskar får betalt för att ljuga om bluffen – DN.SE – Dagens Nyheter

90views

Guy den som klickar sig vidare till webbplatsen för Bitcoin Code möts av svenskar som verkligen berättar att investeringen har varit lyckad. De framträder i en movie som, till skillnad från kändisannonserna, inte är någon förfalskning. Däremot stämmer ingenting av det de säger.

Betalning sker through nätet och hela processen kan slutföras utan att några människor behöver mötas ansikte mot ansikte. I dag är företagets webbplats borttagen.

Alla berättar de om hisnande vinster mot små investeringar. De har blivit förmögna på kort tid utan att ta någon större risk.

Allt börjar på en sajt som förmedlar frilanstjänster, så som grafisk formgivning eller programmering. Uppdraget beskrivs som enkelt skådespeleri, allt som krävs är tillräckliga språkkunskaper. Den som accepterar uppdraget får filma sig själv när hen läser upp budskapet om investeringens förträfflighet.

Många kommer till Bitcoin Code via förfalskade annonser och artiklar på nätet, där kändisar som Fredrik Skalvan, Zlatan Ibrahimovic och Filip Hammar sägs avslöja sina investeringsknep. Allt är påhittat– med stulna bilder och uppdiktade citat.

— Jag kommer vara miljonär i euro inom 30 dagar, säger en guy in i kameran. Videon är publicerad på webbplatsen för Bitcoin Code, som DN har kunnat visa är ett verktyg för bedrägerier.

Filmens syfte är tydligt: Att övertyga besökaren att tjänsten fungerar som utlovat och att guy tryggt kan lägga in sina pengar.

Personen som DN har identifierat säger att hen gjorde inspelningen för mer än två år sedan. Vad hen tänkte då om filmens syfte minns hen inte, säger personen och beskriver det som ett enkelt skådespelarjobb.

Guy personerna i filmen har inte investerat några pengar utan ställer upp med röst och bild mot betalning. DN har lyckats identifiera och kontakta en av dem, som bekräftar att det som sägs är påhittat mot betalning. Personen har också i detalj beskrivit hur rekryteringen gick till.

En av många versioner av bluffsajten “Bitcoin Code” som utlovar enkla vinster.
En av dem säger att han har kunnat sluta jobba, att han har betalat av sina lån och finansierat sina barns utbildning.

— Jag är en skådespelare. Jag fick ett jobb by means of en frilanssajt, säger hen och fortsätter:

De svenska filmerna är bara en del i marknadsföringen. Närmast identiska filmklipp på tyska, spanska och italienska sprider samma budskap, även de medication vittnesmål från personer som ställer upp framför kameran.

Bitcoin code, och andra liknande sajter, utlovar ett sofistikerat investeringsverktyg som ska ge snabb tillväxt på satsade pengar. I själva verket är webbplatsen bara ett sätt för bedragarna att samla på sig kontaktuppgifter. När DN: s reporter testade att registrera sig började säljare från andra företag snabbt höra av sig till det telefonnummer som användes.

Men den som klickar sig vidare till webbplatsen för Bitcoin Code möts av svenskar som verkligen berättar att investeringen har varit lyckad. De framträder i en film som, till skillnad från kändisannonserna, inte är någon förfalskning. DN har lyckats identifiera och kontakta en av dem, som bekräftar att det som sägs är påhittat mot betalning. Allt börjar på en sajt som förmedlar frilanstjänster, så som grafisk formgivning eller programmering. Uppdraget beskrivs som enkelt skådespeleri, allt som krävs är tillräckliga språkkunskaper.

Betalningen för sådana uppdrag är i regel liten. Video annonser för liknande tjänster som ligger ute i dag erbjuder frilansare sig att göra jobbet för så lite som några hundra svenska kronor.

— Det är olyckligt att videon har använts i syfte att lura människor, men detta är inget som jag har någon kontroll över.

Leave a Response